DENTIST+ informace o očkování pacientů – COVID-19

Připravili jsme pro Vás návod, jak propojit program DENTIST+ se systémem ISIN tak, abyste měli přímo v programu informace o stavu očkování pacientů.

V týdnu od 15. 2. bude postupně uvolněna aktualizace všem uživatelům (v. 1.0.2710), která mimo jiné umožní zobrazovat stav očkování u pacientů přímo z databáze ISIN (UZIS – Informační systém infekční nemoci). Budete mít tak vždy přesnou informaci o stavu a míře rizika daného pacienta, který se ve Vaší ordinaci nachází.

ISIN – stav očkování na COVID-19

 

Program DENTIST+ přímo v kartě pacienta zobrazí stav očkování pacienta na COVID-19. Stav se zobrazuje ikonou v pravém horním rohu karty pacienta.

Po kliknutí na ikonu se zobrazí formulář s tabulkou detailů očkování, kde jsou rozepsána data očkování, typ výrobce vakcíny, šarže atd.

ISINA_1

 

 

Ikona očkování se mění v závislosti na vrácených datech

Možné stavy:

ICO_COVID-19_OK_32  Pacient byl očkován a doba od data poslední vakcinace není starší, než jak je nastaveno v nastavení programu (vizte Trvání ochranného účinku).

ICO_COVID-19_varovani_32  Pacient nebyl očkován, případně byl očkován před delší dobou, než je nastaveno v nastavení programu (vizte Trvání ochranného účinku), očkování nebylo dokončeno z důvodů vedlejších účinků první dávky nebo jiné známé chyby – důvod se zobrazí po kliknutí na ikonku.

ICO_COVID-19_error1_32  Stav, kdy došlo k neočekávané chybě – například se nepodařilo navázat spojení, špatný certifikát (propadlý, nedůvěryhodný vystavitel atd.), nefungující internetové spojení.

ICO_COVID-19_32 Očkování nebylo zjišťováno, v nastavení máte vypnuto zjišťování stavu vakcinace. Kliknutím na ikonu však můžete stav jednorázově zjistit.
 

 

Pro správné fungování musíte být v programu připojeni k internetu a musí být správně nastaveny tyto 3 parametry, dva z nich pravděpodobně nebude potřeba měnit.

 

Nastavení ISIN

 

  1. Povinné – Každý lékař musí mít nastaveno Číslo NRZP (Číslo Národního Registru Zdravotnických Pracovníků). Alternativně lze místo NRZP zadat i rodné číslo lékaře (+ musí být zadáno správně jméno a příjmení), doporučeno je však používat NRZP (spolehlivější, rychlejší Číslo NRZP se zadává do údajů k lékaři, přes menu Nastavení > Zdravotnické zařízení, záložka /Lékaři/ a zde upravit lékaře a dané pole vyplnit. Pokud ještě není nastaveno, lze zadat i kliknutím v kartě pacienta na ikonu očkování – nabídne se úprava nastavení lékaře, kde lze NRZP zadat.
  2. Pravděpodobně nemusíte nastavovat  – V programu musíte mít nastavený certifikát na ISIN. Do ISIN se můžete přihlásit certifikátem, který vydává SÚKL a velmi pravděpodobně ho používáte i při vystavování eReceptu nebo eNeschopenky. Pokud máte jeden z těchto modulů funkční, máte tento bod splněný automaticky.
    Nastavit certifikát lze v menu Nastavení > Zdravotnické zařízení, záložka /Nastavení/ a zde oddíl SSL certifikát (od SÚKLu). Změnit lze ikonou ciselnik na konci řádku.
  3. Pravděpodobně nemusíte nastavovat – Pracoviště musí mít nastaveno PČZ (Pořadové Číslo Zařízení). Drtivá většina zubních ordinací má jen jedno pracoviště (pozor, pojem IČP je něco jiného) a bude nabývat hodnotu "000". Pokud není toto pole vyplněno, DENTIST+ předpokládá, že má použít právě hodnotu 000.

 

Pokud máte přiděleno PČZ jiné, musíte ručně změnit hodnotu v nastavení pracoviště – přes menu Nastavení > Zdravotnické zařízení, záložka /Pracoviště/ a zde upravit dané IČP vyplnit správně pole PČZ.

 

Způsob, jak zjistit Vaše NRZP číslo, je např. přihlášením na webovém portálu https://ereg.ksrzis.cz/, kde v hlavním menu kliknete na tlačítko Pracovníci, zadáte jméno, příjmení, datum narození a stisknete Vyhledat. Poté se v tabulce níže v prvním sloupci u Vašeho jména zobrazí NRZP číslo, které zadáte do nastavení. NRZP a PČZ Vám sdělí také UZIS na kontaktech: https://www.uzis.cz/index.php?pg=kontakt  nebo https://www.uzis.cz/index.php?pg=registry-sber-dat--narodni-registr-zdravotnickych-pracovniku.

 

Další nastavení je možné zobrazit v menu Nastavení > Uživatelské preference, záložka /eKontrol / ISIN / a zde změnit některé z hodnot:
 

  • [x] Automaticky zjišťovat stav očkování pacienta proti COVID-19 při otevření karty – nechcete-li tuto funkci používat, můžete ji zde vypnout – po otevření karty se pak nebude zjišťovat u pacienta stav očkování.
  • Volbou Trvání ochranného účinku očkování proti COVID-19 ve dnech můžete nastavit, jak dlouho od posledního očkování má program považovat pacienta za očkovaného. Vzhledem k tomu, že zatím doba není známá, je zatím parametr nastaven ve výchozím nastavení na 365 dní.
  • Volba Pro dotazy použít server ÚZIS vždy používejte Ostrý server. Ostatní volby slouží pouze pro testovací účely, které musí mít speciální certifikát.

Povinné parametry v osobních údajích pacienta

  • Jednoznačná identifikace pacienta na ÚZISu je tzv. ÚZIS ID. Toto ID se dá uložit v osobních údajích pacienta na záložce /Registrace/ do pole ÚZIS ID. Pokud je vyplněno toto ID, DENTIST+ vždy zjišťuje očkování podle tohoto údaje.
  • Pokud pacient toto ID nemá, může se použít jiný typ zjišťování, kde je vyžadováno:
  • Rodné číslo, jméno pacienta a příjmení pacienta. Pokud má pacient tyto údaje zadané a povede se pacienta na ÚZIS ztotožnit, automaticky se uloží i ÚZIS ID.
  • Datum narození, jméno pacienta a příjmení pacienta. Nemá-li pacient rodné číslo, použije se místo něj datum narození. Po ztotožnění se automaticky pro příště uloží ÚZIS ID.
  • Datum narození, jméno pacienta, příjmení pacienta, státní příslušnost. Po ztotožnění se automaticky pro příště uloží ÚZIS ID.

 

Z výše uvedeného je patrné, že pro správné fungování jsou důležité v osobních údajích správně zadané Rodné číslo, jméno a příjmení. U cizinců to pak může být i datum narození a státní příslušnost.

 

Další informace k tématu COVID-19 v našich ambulantních programech najdete ve vytvořeném přehledovém článku.

 

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 5/5